FABRIK QUARTET

16 de febrer a les 13:00h al Conservatori Superior de Música de Castelló

PREMI III EDICIÓ DEL CONCURS RE_CRE@

PROGRAMA DE CONCERT

Fletch (2012) de Rebecca Saunders (*1967) 

Més enllà de la quarta dimensió (2023) de Jose Luís Escrivá (*1984)  (Estrena Mundial)

Im Andenken (2007) de Sarah Nemtsov (*1980)

Tetras (1983) de Iannis Xenakis (1922-2001) 

NOTES AL PROGRAMA

“Fletch” és la ploma que es col·loca a la fletxa, dotant-la de capacitat de vol.
“M’agrada la imatge, però també el so de la paraula. Està relacionat amb el so bàsic d’aquesta peça. Es llança alguna cosa a l’aire i se’l fa volar”. Rebecca Saunders
Fletch és una exploració furiosa en curs d’un gest físic i un fragment de so específics. En la seva forma més pura, aquest gest sonor elemental és un trino de doble harmònic tocat arc a dalt sul ponticello, sovint amb un glissando ràpid, que va in crescendo ràpidament des del no res fins al fortissimo.
Aquest fragment de so és captivador, immediat i present, però també inherentment inestable i impredictible. L’arc revela una vegada i una altra el ràpid so de trino maníac gairebé mecànic que s’amaga sota la superfície del silenci.
La superfície, el pes i el tacte formen part de la realitat de la interpretació musical: el pes i la superfície utilitzada de l’arc, la diferenciació del tacte dels dits de la mà esquerra sobre la corda…. Sentir el pes del so és fonamental: la materialitat essencial del so, el grinyolament i el soroll d’un instrument, el rastreig de l’essència de fragments de color i l’exploració del gest físic que crea un rastre de so.


Més enllà de la quarta dimensió és un quartet de corda escrit sota la influència
dos fenòmens: la dilatació del temps i l’inconscient.
Reflexionant sobre tots dos conceptes trobem diversos punts d’unió i alhora d’oposició amb l’acte de la composició musical. Sobretot pel que fa a l’instant, a l’avenç inexorable del temps cap al futur, però també en allò subjacent, en allò
ocult, en els sons del passat que romanen al nostre interior, i en la interacció del que és conscient i inconscient. Amb tot, el discurs sonor es desenvolupa a través de diversos processos d’acceleració que travessen diferents dimensions temporals, efímeres i imperecederes, que ens porten a fer un viatge pel temps i ens conviden a aprofundir en diferents dimensions tímbriques, reals i imaginàries, i semiòtiques.


A “Im Andenken” de Sarah Nemtsov, basat en el fragment del 2n moviment “Andante” del Quartet de corda en do menor D 703 de Franz Schubert, la compositora alemanya no només s’ocupa de la música del gran compositor austríac, sinó més a general, del concepte del fragment en si.
En aquest quartet escrit el 2007, la compositora va voler crear una transició el més fluida possible entre les diferents esferes musicals. Així, per una banda, trobem una cita fidel del quartet de Schubert al principi, seguida d’una part que fa de pont. D’altra banda, però, fins i tot quan la mateixa compositora afirma haver “arribat a si mateixa”, la forma utilitzada per Schubert sempre hi és present, encara que a un nivell gairebé subcutani.
La música troba aquesta directriu, reacciona davant seu, la contraresta; de vegades la cita en extractes i d’altres la ignora.
En termes més generals, amb “Im Andenken” Nemtsov aborda l’espinosa qüestió de la proximitat i la distància. En efecte, la música de Schubert ens segueix semblant familiar avui dia, encara que en realitat s’hauria de percebre com a llunyana, amb el seu context històric i cultural diferent; per aquesta raó, un hauria de sentir-se més a prop del que és contemporani, la proximitat amb el present. Tot i això, com és ben sabut, els mestres es defineixen com a tals per l'”atemporalitat” de les seves obres. Pel que fa a aquest concepte, el començament del fragment de Schubert és reproduït per Nemtsov al final del seu quartet “amb sordina” i tocat gairebé dues vegades més a poc a poc, com un ressò, fora del seu temps.

Amb la interpretació del seu quartet de corda més famós, “Tetras”, el Fabrik Quartet va celebrar el 2022 el centenari del naixement de Iannis Xenakis.
“Tetras”, una peça realment original al món dels quartets de corda, és un torrent de quinze minuts d’energia bruta i vitalitat rítmica. Un vòrtex de pura emoció sonora, que combina dotzenes de notes en gruixuts grups tonals que avancen a tota velocitat i després retrocedeixen com a onades de so.
El compositor i arquitecte Iannis Xenakis utilitzava principis geomètrics i matemàtics per compondre: com a resultat, a Tetras, com a la majoria de les obres de Xenakis, música i arquitectura es fonen, originant veritables “blocs de so” i una dimensió espacial del so.
A l’oient l’impressiona especialment la presència física de la música, la seva plasticitat excepcional i la manera com omple tangiblement l’espai.
Xenakis no considera un quartet de corda com una conversa entre quatre persones raonables, com Goethe en una famosa carta a Zelter. Xenakis rebutja també la comparació sovint utilitzada entre música i llenguatge: “La música no és un llenguatge. Una obra musical és com una complexa formació rocosa amb solcs i patrons gravats que la gent pot desxifrar de mil maneres diferents”.

FABRIK QUARTET

Fabrik Quartet es va fundar el 2022 a partir del desig dels seus quatre membres de cultivar i difondre la música del nostre temps,
explorant el seu divers potencial expressiu i connectant amb el públic a través de les seves poderoses possibilitats comunicatives.
El quartet es va formar dins del programa International Ensemble Modern Academy a Frankfurt am Main, Alemanya. En aquest context,
els quatre membres van tenir l’oportunitat de treballar intensament en repertori contemporani i d’actuar a diversos festivals de música contemporània
de tot Europa: Manifeste 2022, París; Lucerne Festival 2022; Wittener Tage für Neue Kammermusik; Gaudeamus Muziekweek, Utrecht; Time of Music Festival, Vitasaari (Finlàndia); INMM Spring Conference Darmstadt; F*Lab Festival, Frankfurt;. Enregistrant per a emissores de ràdio com WDR 3, SRF…

El Fabrik Quartet ha estat guardonat en diferents concursos internacionals de música de cambra:
el desembre de 2022 van rebre el 1r premi al Polytechnischer Competition de la Hochschule für Musik de Frankfurt;
al setembre de 2022 van rebre el primer premi al Concurs Internacional de Música de Cambra “A. Rubinstein” a Alemanya;
al març de 2022 van guanyar el primer premi al III Concurs Internacional de Música Contemporània Re_Cre@ a Castelló, Espanya.
El novembre del 2022 van rebre el premi Kamar Percy und Ingeborg John-Stiftung, que patrocinarà
l’enregistrament d’un CD professional amb el segell alemany Bad Homburger.

Des d’octubre de 2022, el Fabrik Quartet estudia a la Hochschule für Musik und Darstellen de Kunst de Frankfurt
amb el Prof. Lucas Fels (Quartet Arditti) i el Prof. Tim Vogler (Quartet Vogler).
Com a quartet van rebre classes magistrals de diversos membres de l’Ensemble Modern: Eva Böcker, Jagdish Mistry i Giorgos Panagiotidis, entre d’altres.
També van tenir l’oportunitat de treballar amb Rebecca Saunders al seu primer quartet de corda “Fletch” i van ser seleccionats per interpretar
aquest quartet al Frankfurt Lab Festival. Aquesta obra també l’han enregistrada per a l’emissora de Ràdio Alemanya SWR 2.

Fabrik Quartet

Violí: Federico Ceppetelli i Adam Woodward
Viola: Jacobo Díaz Robledillo
Violoncel: Elena Cappelletti

COL·LABORADORS | COLABORADORES | PARTNERS